Jak pisał Matthäus Merian w "Topographia Bohemiae, Moreviae et Silesiae", już w połowie XVII wieku trudno było znaleźć miasto, w którym serwowano by "lepsze, smaczniejsze i bogatsze potrawy niż we Wrocławiu". Dzisiaj zaś trudno o restaurację, która oferowałaby tradycyjną kuchnię wrocławską, inspirowaną dawnymi przepisami... chyba że mówimy o Art Restauracji - jedynym takim miejscu na mapie Wrocławia!
Atutem Art Restauracji i Kawiarni są nie tylko starannie zaprojektowane wnętrza, ale przede wszystkim wyśmienita, bardzo urozmaicona kuchnia. Tylko u nas kontynuuje się przebogate tradycje wrocławskiej karty dań. Szef naszej kuchni, Grzegorz Pomietło, we współpracy z Grzegorzem Sobelem (autorem książki "Przy wrocławskim stole"), odtworzył przepisy, które sto i więcej lat temu królowały na wrocławskich stołach. W Art Restauracji skosztujesz potrawy Śląskie niebo w gębie, czyli pieczonej szynki podanej z musem owocowym oraz nieodłącznymi kluskami, wyjątkowych pierogów z szyjkami rakowymi podanymi z sosem tymiankowym, a także wyśmienitych deserów - pieczonego jabłka z różą czy torciku bezowego z musem kawowym. Te dania to wynik przenikających się na tym terenie wpływów wielu kultur kulinarnych i wielkiej pasji naszych kucharzy.
Zachęcamy do organizacji wszelkiego typu spotkań rodzinnych i firmowych - lunchów, bankietów, urodzin, obiadów z okazji obron doktorskich czy ślubowań adwokackich - z niepowtarzalnym menu Dawnego Smaku Wrocławia.
Proponowane zestawy:
I
Zupa orkiszowa z klopsikami
Zrazy po polsku z sosem i grzybami z kluskami, sałatka z czerwonych buraczków
Ciasteczka Paganini - mini babeczki z masa migdałową i konfiturą
Woda mineralna
Cena: 60 zł/os.
II
Regionalny specjał *
Rosół królowej Margot - bulion drobiowy z klopsikami i drobnym makaronem
Pierogi z szyjkami rakowymi po wrocławsku z sosem tymiankowym
Torcik bezowy z musem kawowym
Woda mineralna
Kawa / herbata
Cena: 80 zł/os.
III
Regionalny specjał *
Sałatka á la Windsor – bukiet sałat z grillowanym kurczakiem i selerem
Śląskie niebo w gębie, czyli najsłynniejszy wrocławski przysmak
(wieprzowina z sosem z suszonych owoców z kluskami i sałatka z czerwonej kapusty)
Jabłko pieczone z różą
Woda mineralna
Kawa / herbata
Cena: 100 zł/os.
Regionalny specjał * - proszę wybrać 1 propozycję
kieliszek likieru karkonoskiego
kieliszek wina regionalnego
sery lokalnych producentów
pieczone mięsa od lokalnych wytwórców
pieczywo lokalnego wypieku z masłem smakowym i różnymi pastami
kawa z lokalnej palarni z dodatkiem naturalnych syropów (bez chemicznych konserwantów, barwników i aromatów, wytwarzany w tradycyjny sposób)
**Istnieje możliwość zamówienia dodatkowego regionalnego specjału – 12 zł /osoba
Warunki rezerwacji:
- menu Dawny Smak Wrocławia oferujemy podczas spotkań dla min. 10 osób,
- należy wybrać jeden zestaw dla wszystkich gości.
Prosimy o kontakt z naszym Działem Sprzedaży w celu dokonania rezerwacji sali lub stolika w restauracji.
- Zadzwoń: +48 71 78 77 132, +48 71 78 77 245
- Napisz: meetings@arthotel.pl
Zachwyć swoich gości oryginalnymi specjałami i niepowtarzalnymi smakami.
Daj się skusić na niezwykłe doświadczenie kulinarne!